You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Мобилна версия

Дори и преди популярността на смартфони като iPhone или Android все още беше възможно да разглеждаме интернет сайтове на телефона си. Изживяването обикновено не беше много добро, поради по-бавните скорости на трансфер на данни, лошия софтуер на браузъра и факта, че повечето уеб сайтове не бяха оптимизирани за гледане на мобилни устройства. В наши дни оптимизирането на уеб сайта ви за мобилни устройства означава да намалите размера на файловете си с изображения, да използвате оформления, базирани на CSS, вместо оформления, базирани на таблици, без Flash и основно да правите нещо друго, за да намалите количеството изтеглени данни.

С подобряването на технологиите и иновациите смартфоните станаха по-мощни, достъпни и сега са по-често срещани от обикновените мобилни телефони. Сензорният характер на тези телефони създаде различен начин за сърфиране в мрежата. Това е същото като използването на обикновен уеб браузър на вашия работен плот, но все пак е малко по-различно. Основните правила на мобилната оптимизация са все същите, с изключение на това, че има нови функции, които трябва да бъдат отчетени.

Общият консенсус в мрежата е, че наличието на оптимизиран за мобилни устройства уебсайт означава, че имате мобилна версия на уебсайта си. По подразбиране мобилната версия на уебсайт вече е оптимизиран за мобилни устройства уеб сайт. И така, какво е мобилна версия на уеб сайт? По принцип това е алтернативна версия на уебсайт, който е оптимизиран за използване на смартфони или подобни мобилни устройства.

Днешните мобилни устройства са предимно базирани на допир с тъч скрийн. В сравнение с настолните и преносимите компютри, те имат малки екрани с ограничена разделителна способност. Били ли сте някога на уеб сайт, който не е оптимизиран за мобилни устройства на вашия смартфон и сте се опитали да щракнете върху връзка, но сте имали много трудности, защото връзката е твърде малка или твърде близо до други връзки? Знам, че имам. Наличието на мобилна версия на уеб сайта би решило този проблем, чрез използване на различно оформление, направено специално за мобилни устройства като смартфони. Ето няколко основни неща за това как трябва да се структурира една мобилна версия на уеб сайта:

  • Използване на колкото е възможно повече CSS вместо файлове с изображения (напр. градиентни запълвания, падащи сенки, заоблени кутии и т.н.). Използването на твърде много изображения ще забави времето за зареждане на уебсайта. CSS данните са с много по-малък размер на файла от данните за графични файлове.
  • Използване на течно оформление. Не всеки смартфон или мобилно устройство има еднаква резолюция на екрана. Като поддържа оформлението плавно, уеб сайтът може да се разтяга и разширява, за да пасне, ако е необходимо.
  • Прилагане на по-големи размери на шрифта, които са лесни за виждане и четене на по-малък екран
  • Графични бутони вместо текстови връзки, защото са по-лесни за „докосване“
  • Без Flash. Вместо това използване на HTML5 и/или Javascript/jQuery.
  • По-опростена навигация с по-малко опции

Като цяло, когато човек ще разглежда уебсайт на своя смартфон, той търси нещо конкретно. Може би адрес, телефонен номер, име за контакт, имейл адрес и т.н. По-бавните скорости на изтегляне и по-малката разделителна способност на екрана правят обичайното уеб сърфиране непрактично. Наличието само на налично и лесно достъпно важно съдържание на мобилния сайт може да подобри качеството на изживяването на потребителя.

В зависимост от вида и съдържанието на уебсайта, не всяка страница и връзка трябва да са достъпни на мобилния сайт. Твърде много ненужно съдържание може да провали целта да имате мобилна версия на уебсайта. Също така имайте предвид, че не всички потребители ще искат да видят мобилната версия на уебсайта. Винаги включвайте опция за разглеждане на обикновената немобилна версия на сайта.

Понякога не е необходима напълно алтернативна мобилна версия на уебсайта. Отново, в зависимост от уебсайта, е възможно вместо това да се използва целева страница, направена специално за смартфони и мобилни устройства. Мобилната целева страница може да включва само важното съдържание и информация за контакт с връзка за преглед на обикновения уебсайт. Мобилната целева страница може да се използва и като временна страница, за да уведомите вашите мобилни посетители, че се работи по мобилна версия на уебсайта.

Тъй като мобилната мрежа продължава да расте и да набира все по-голяма популярност, необходимостта от мобилен уебсайт скоро ще стане толкова необходима, колкото и обикновен уебсайт. Не бихме се изненадали, ако в крайна сметка мобилните уеб сайтове станат норма, а обикновените немобилни сайтове ще станат „другата“ опция за гледане.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies) и обработва лични данни.  Приемам